AgendaVoorjaarsconcert 2024: Cities of the world


Op zaterdag 13 april bent u van harte uitgenodigd voor een muzikale stedentrip.

Het concert vindt plaats in de Schootsekerk, Schootsestraat 47, 5616 RB Eindhoven (stadsdeel Strijp) en begint om 20:00 uur. Na afloop borrelen we in het gebouw achter de kerk.

Entree: €10,00 ; kaarten kun je reserveren met onderstaande knop.

Bestel nu kaarten

Cities of the world - Rio de Janeiro, schilderij door Frans AertsenIn een muzikale reis voert Allegrezza u langs diverse steden over de hele wereld. Een optocht van elf componisten passeert de revue. In tijdsvolgorde loopt de vijftiende-eeuwse componist Heinrich Isaac voorop, vergezeld van zijn ‘jongere broeders’ Jacob Arcadelt en Giovanni Pierluigi da Palestrina. Ergens in het midden treffen we Gustav Holst, Manuel de Falla en Peter Warlock, Johannes Röntgen en Ernst Toch aan. De rij sluit met Vic Nees, Majel Lustenhouwer en niet te vergeten Jan Maas, onze dirigent, de jongste van het stel. Laatstgenoemde twee zijn nog springlevend.

Soms vormt een prachtige stad het decor van het getoonzette verhaal. In andere stukken gaat het over het verlangen terug te keren, de heimwee van de reiziger. Namen van steden worden op een bijzondere wijze verklankt. Of de liederen nu werelds, religieus, humoristisch, dan wel romantisch zijn, al die gevoelens komen we wel ergens tegen in dit veelzijdige repertoire. Een breed scala aan muziekstijlen van polyfonie tot zelfs ‘choral speaking’, passeert de revue. Ondanks de verschillende muziekstijlen vullen die composities elkaar toch mooi aan.

Deelnemers van de schrijversreizen van Stroom van taal komen verhalen over steden in Spanje. Er valt genoeg te genieten en ook te verwonderen bij onze reis door stad en land en tijd.

Schootsekerk

Schootsekerk, Schootsestraat 47, Eindhoven

De Schootsekerk is een bouwkundig juweeltje. Hij werd in 1934 gebouwd, ontworpen door architect Ferdinand Jantzen (1895-1987). Buiten vormt de opmerkelijke vierkante toren met zijn met koperbeslagen spits bedekt met blauwgroen patina de blikvanger. Het kerkmeubilair is eveneens door Jantzen ontworpen. Expressionistisch, noemt men deze vroege kerk. Maar ook vallen termen als art deco en Amsterdamse school. Eclectisch dus, en vooral ook origineel. Dat past goed bij ons concert! En voor ons het allerbelangrijkste: de akoestiek mag er zijn! 

Groepsfoto kamerkoor Allegrezza, oktober 2022