Dirigent


Jan Maas dirigeert Allegrezza, Kruisruimte, 19 okt 2019. Foto: Jan Visser

Jan Maas dirigeert Allegrezza (2019)

Jan Maas (geboren in Gemert) heeft zijn conservatoriumopleiding gehad in Tilburg. Aanvankelijk Algemene Muzikale Vorming (opleiding tot muziekdocent) en later praktijkdiploma koordirectie bij Hoite Pruiksma en Martien van Woerkum. Bij Lucas Vis heeft Jan twee cursussen dirigeren gevolgd. Tussendoor rondde hij een bachelor studie wiskunde af, en gaf tot zijn pensionering vier dagen per week wiskundeles aan het Titus Brandsma Lyceum in Oss.

Jan Maas is dirigent geweest van diverse koren, met de nadruk op a capella kamerkoren. Tijdens zijn conservatoriumopleiding en lang daarna heeft hij gezongen in het Vocaal ensemble van het Brabants Conservatorium. Bij de Gregoriusvereniging en later bij het Centrum voor Amateurkunst in Tilburg is Jan ongeveer 25 jaar cursusleider geweest, waarbij hij de cursisten wegwijs maakte in de muziektheorie en de techniek van het dirigeren. In die hoedanigheid werd hij regelmatig gevraagd als jurylid bij korenfestivals.

Momenteel is hij, behalve dirigent van Allegrezza, ook dirigent van Wagenings Kleinkoor.

Jan Maas over muziek en zijn rol als dirigent:

“Muziek als kunstvorm is in staat om mensen rechtstreeks in ‘de ziel’ te raken, men reageert vaak heel puur op muziek. De beeldende kunst heeft het wat dat betreft een stuk moeilijker. Het nadeel van musiceren voor publiek is echter dat je maar één kans krijgt. Het is een kunstvorm in de tijd en die kun je niet terugdraaien. Voor het koor is het dus zaak om zich optimaal te concentreren en tijdens het concert de beste prestatie te leveren ten behoeve van de beleving van ons publiek.”

“Om die prestatie te kunnen leveren ben ik als dirigent altijd bezig om het koor beter te maken wat betreft intonatie, samenklank, uitspraak, enzovoort. Tegelijk mag dat natuurlijk niet ten koste gaan van het plezier. Een koor dat plezier uitstraalt, klinkt per definitie een stuk beter. Als de repetitie goed verloopt, zijn er momenten waarop alles klopt en we precies doen wat de componist voor ogen heeft gehad. Er gebeurt dan iets bijzonders. Als dirigent ben ik altijd op zoek naar een interpretatie die zulke momenten mogelijk maakt. Dat is een zoektocht die ik samen met het koor maak en dat maakt musiceren een bezigheid die nooit verveelt.”

Bestuur [vorige] <<<  – – –  >>> [volgende] Lidmaatschap