Historie


In 2016 is Allegrezza Kamerkoor ontstaan als een samensmelting van twee op het eerste gezicht wat karakter en sfeer betreft verschillende koren: Alauda Vocalis (opgericht in 1983) en Ensuite (opgericht in 1987). We begonnen voorzichtig als projectkoor onder leiding van dirigent Hubert Koniuszek, wiens aanstekelijke enthousiasme de beide koren in korte tijd tot een hechte eenheid wist om te smeden.

Plezier in het zingen, dat willen we als koor graag uitstralen. Vandaar ook de naam ‘Allegrezza’, Italiaans voor ‘blijdschap, vrolijkheid’ – een naam die we ontleenden aan de eerste woorden O compagni, Allegrezza! van Introduzione a i balletti, uitgevoerd op ons eerste concert als projectkoor. In dat lied, gecomponeerd door Giovanni Gastoldi, wordt Cucagna (= Luilekkerland) bezongen, waar zoals de tekst vertelt: lieto ognun di noi si mostri, ofwel: ieder van ons straalt van blijdschap.

Dat eerste concert in oktober 2016, O che bon echo getiteld, stond in het teken van de Italiaanse renaissance. Die echo is sedertdien altijd blijven hangen en zelfs nog aangewakkerd door onze huidige dirigent Jan Maas, onder wiens bezielende leiding we sinds 2017 al weer meer dan vijf jaren met geslaagde concerten meegemaakt hebben.

Ons streven is erop gericht om het publiek te verrassen met interessante, verantwoorde uitvoeringen van niet-alledaagse muziek uit verschillende streken en periodes. De muziekgeschiedenis immers heeft zo veel meer te bieden dan het bekende repertoire. Je hoeft er alleen maar naar op zoek te gaan. Of we in die opzet geslaagd zijn? Kom eens naar een concert van Allegrezza en oordeel zelf! Hieronder zie je de affiches van onze najaarsconcerten van de afgelopen jaren.

Ons geplande concert in oktober 2020 gewijd aan de dieren kon helaas geen doorgang vinden vanwege een inmiddels vertrouwd virus. Maar zowel in 2021 en 2022 hebben we wél een concert kunnen brengen. We zijn we vol ideeën op weg naar ons volgende lustrum.

.

Meegenieten, meezingen

De repetities van Allegrezza vinden plaats op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in Wijkcentrum Het Heidehonk, Noordzeelaan 35 in Eindhoven. Wie er iets voor voelt om mee te zingen, of belangstelling heeft om een repetitie van Allegrezza bij te wonen, is van harte welkom. Neem daarvoor contact op via het contactformulier.

– – –